Jdi na obsah Jdi na menu
 


výlet do Harrachova

2. 11. 2010

Dne 10. 07. 2010 jsme se jeli podívat s naší malou rodinkou (já, Terynka - naše 5letá dcera a Míša) na Ozubnicovou trať Tanvald - Kořenov a při té příležitosti jsme navštívili město Harrachov.

 

Vřele doporučuji nadšencům hornictví k návštěvě Hornického muzea v Harrachově. Hornické muzeum a prohlídková štola je otevřena od roku 2003. I když muzeum nepůsobí příliš dlouho, tak zde spatříme spousty pěkných exponátů například ukázky fluoritových ložisek, nástroje a pomůcky používané při těžbě, mapy a fotografie dokumentující práci na zdejším ložisku.

 

Nám i Terezce se expozice velmi líbila a Terynka byla nadšená. Na prohlídku štoly jsme samozřejmě museli jít (bez Míši - ten nešel). Jelikož bylo parné léto a nebylo počítáno s touto prohlídkou muselo nám být zapůjčeno doobléknutí v podobě elegantních žlutých pláštěnek. Terezka dostala malou bundičku, jelikož by se do té pláštěnky celá spíše zabalila než oblékla. Dostali jsme také ochrannou přilbu, kterou jsme si mohli samy vybrat z nepřeberného množství.

 

Prohlídková štola je dlouhá zhruba 1000 m, trasa je vedená typickým prostředím rudného dolu. Průměrná roční teplota je 10-12 C. Prohlídka je i s výkladem průvodce a trvá asi jednu hodinu.

 

Výklad byl velmi zajímavý a poutavý. Ve výkladu se průvodkyně zmínila, že občas jim tu z ničeho nic zhasne malý permoníček. Nevěnovala jsem tomu příliš pozornosti a v jedné části úseku trasy, kdy já s Terezkou jsme byli více vepředu, nám zhaslo světlo. Mohu říci, že ve mně byla malá dušička a s mou dcerou to ani nehlo.

 

Teplotní rozdíl byl citelně znát, když jsme se ocitli opět na sluníčku, byla jsem nesmírně ráda, že jsme už venku.

 

Velmi se nám tam líbilo, pokud někdy Harrachov navštívíte, tak se nezapomeňte podívat i do tohoto muzea.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář